Cikkek / A FeHoVa kiállítói ás látogatói szemmel

2010-03-31 23:18:07 • fehova, kiállítás

Azt hiszem most hoztam egy jó döntést azzal, hogy ezt a cikket nem közvetlenül a kiállítás befejezése után írtam meg, hanem rápihentem egy napot és csak most hétfő este ugrottam neki.
Tele vagyok indulatokkal, amelyeket így papíron nem igazán lehet átadni, inkább egy hangfelvételt kellett volna csinálnom. Sokszor ki lehetett volna rakni a 18-as karikát a négy nap alatt és sajnos néha olyan emberekkel morogtam, akik nem érdemelték meg, mert valójában nem ők tehettek róla, csak úgymond utasítást követtek.

De talán kezdjük az elején, hogy teljes legyen a történet, ami persze lehetetlen, mert ha minden idiotizmust leírnék amit tapasztaltunk az elmúlt években akkor ebből egy regénysorozat lenne.
Nyúljunk csak kicsit vissza – egy évvel ezelőtt – tavaly már negyedik alkalommal állítottunk ki a FeHoVán, a szokásos módon lefoglaltam időben egy 9 négyzetméteres standot, ami mindent egybevéve durván 250 ezrembe fájt (bruttó). Időben lefoglaltuk, jóval előbb befizettük a pénzt... magyarán szólva úgy csináltuk ahogy kellett volna. Erre kikerültünk az épület legvégébe egy iszonyat hideg sarokba, ahol a sarokstand egyik oldalán volt egy akkora betonoszlop, amely falnak is elment volna, na ennyit a sarokstandról. Fűtés gyakorlatilag nem volt. Míg az A pavilonban kis túlzással megsültek és ott tényleg európai színvonalú körülmények között állítottak ki a vadász érdekeltségű kiállítók.
Így jártunk, de ami az igazi rejtély volt, hogy miért tolták ki a standokat a legvégére, középen meg ott volt az óriási űr. Kiderült a turpisság, volt aki óriási standot foglalt le, hogy majd jön, de persze nem tette, a hely meg ott volt… Na ennyit ahhoz, hogy mennyire érdemes időben, korrektül befizetni mindent.

Az ígéretet megkaptuk, jövőre jobb lesz, tudják a hibákat, olcsóbbak lesznek a parkoló bérletek...

Eljött a 2010-es FeHoVa ideje, gondoltam idén én sem foglalom le annyival korábban, aztán majd lesz valami. Valóban vagy két héttel a FeHoVa kezdete előtt érdeklődtem, majd nem sokkal később elmentünk személyesen megbeszélni a standot. A stand helye rendben van, olcsóbb lett a parkoló bérlet, a tavalyi majdnem 8 ezer helyett már csak 3...
Na de nézzük a standárakat. Értelem szerűen fizetünk egy helydíjat, néhány baromságot, de mielőtt tételesen felsorolom és nekem ugrotok, hogy mi a francot panaszkodok, nem teszem. Lényeg a lényeg, hogy minden költséget figyelembe véve vagy 30%-al drágább lett a stand, mint tavaly... röhej, így könnyű 5 ezret engedni a parkolójegyből. Miután már öt éve kiállítunk... kapunk némi kedvezményt, így csak 20%-al lesz drágább az egész. Na mindegy, ugorjunk neki.

Egyetlen tétel van a röhejes regisztrációs díjon kívül, amire érdemes egy gondolatot pazarolni, az az árambekötés. Azt hiszem ez egy tökéletes találós kérdés lenne a Halzónára, mennyibe kerül egy árambekötés a standra, áramfogyasztással együtt?
Na megfejtem, durván 53 ezer forint, amit kb. 5 perces munkát igényel, mert kb. ennyi idő míg feldobnak egy kis dobozt a stand oldalára, ahova benyomhatod a hosszabbítót, ja persze meg a 4 napos fogyasztása a lámpának és a TV-nek. Nem vagyok naiv és tudom, hogy vannak egyéb költségek, de mindenki döntse el maga, hogy ez mekkora lehúzás....

Eljött a várva várt nap, szerda este megérkezünk a FeHoVá-ra illetve az elméleti standunk helyére, mert azt nem találjuk. Egyszerűen elfelejtették felépíteni, egyben le a kalappal a srácok előtt, mert miután kiderült a hiba kb. fél órával később állt a standunk amiből az építés talán 10 perc se volt.
Ja igen, ennek a 6 méter falnak a bérleti díja durván 50 ezer. Juhú, áll a standunk, mi is mindent összeépítünk és kezdődhet.

Lezajlik a négy nap, a végén összepakolunk, bepakoljuk a kocsit, megyünk szépen libasorban ki a kocsikkal, amikor látom, hogy a kaputól sorban fordulnak vissza a kocsik. Kiderül miért, mert kell valami zöld papír, amit a K épületben kellett volna kérnünk. De jó, vissza fordul, fél óra séta a kiállítás területén és a K épületben sorban jönnek szembe a kiállítók káromkodva a zöld papírokért.
Hozzáteszem, biztos, hogy valahol szerepel az X oldalas szerződésben, de idáig nem kellett és azt se értem, hogy naponta jött valaki a szervezőségtől ellenőrizni valamit, de látszólag az nem volt fontos, hogy ezt megemlítsék. Azt meg végképp nem értem, hogy mi a francnak van mindenen vonalkód... akkor nem az lenne a logikus, hogy lehúzzák a belépőkártyánkat és a gép mutatja, hogy mehetünk, mert kifizettünk mindent. Mert valójában, ugyan burkoltan, szerintem erről szólt ez az esti papírkérésünk.

Azt gondolom érezhető, hogy tele a seggem az egésszel, a tetején én úgy érzem, hogy lehúznak, a többit majd a végén.


Nézzük az egészet látogatói szemmel

Férj, feleség gondol egyet és kimegy a kiállításra, ha nincs véletlenül valami kedvezményük, akkor kapásból fejenként 2000 Ft-ot kérnek el tőlük (tehát 4000 ugrott). Természetesen vannak kedvezmények, csoportos belépők... ennek mindenki utánajárhat. De alapesetben ez a helyzet, ja és mielőtt elfelejtem, ha netán kocsival jönnek és valahol helyben parkolnak akkor még 800 Ft (napi díj) ugrott.

Bejutottak, körülnéznek, találnak maguknak néhány dolgot...
A programok mondjuk szerintem részben felejtősek, főleg horgász szemmel. Viszont lehet pár terméket találni amiket tényleg jó áron lehet megvásárolni. Összegyűjtöttünk néhányat közülük, illetve megnéztük, hogy a kiállítás ideje alatt két boltban mennyibe kerültek ezek a termékek. A táblázatban felsorolt árak a termékeken szereplő árak, tehát nem vettük figyelembe, hogy valakinek pl lehet törzsvásárlói kedvezménye az adott boltban. A legnagyobb körültekintéssel gyűjtöttük össze az adatokat, de a hiba lehetősége nem teljesen kizárt.

 

A vásárlás után már csak egy dolog van, üljünk le enni. Ide inkább két másik ember tapasztalatát említeném meg. Egy úriemberrel elkezdtünk beszélgetni a standon aki panaszkodott, hogy azt hiszi ez lesz az utolsó FeHoVá-ja mert rendelt 3 adag sült krumplit kecsappal, amiért fizettet 1700 Ft-ot.
De azt hiszem ez még mind semmi egyik nagykeres ismerősömhöz képest. Elment az egyik sütő-főző standhoz, hogy vásároljon magának ebédet, kért sült húst, köretet és savanyúságot, mindezért potom 4000 Ft-ot fizetett. Hozzáteszem semmi extra adag nem volt és könnyedén megette egyedül. Az ilyen árus meghibbant???

Nem tudom hova vezet az egész, de lépten nyomon azt érzem, hogy ki vagyunk szolgáltatva. A Hungexpósok panaszkodnak, hogy miért csak ennyien állítanak ki és miért nem kérünk nagyobb standokat. Ezek vajon nem gondolkoznak? Nem tűnik fel nekik, hogy évről évre kevesebben állítunk ki és akik eljönnek azok is egyre kisebb standdal? Ébresztő!

Ennyi pénzért, sőt olcsóbban kapok külföldön standot, sőt kedvezményeket igénybe véve az EFTTEX olcsóbb lett volna arányaiban. Tényleg ez a cél, hogy „tönkremenjen” a FeHoVa?

Tudom, mi lesz sok embernek a válasza, ne menjünk el, de valójában idáig ez volt az egyetlen komolyabb kiállítás (a Hit mellett) ahol lehetett személyes kontaktusokat ápolni a látogatókkal és a kiállítókkal. Szerettünk mindig ide járni élveztük ezt a 4 napot.

Másik oldalról úgy gondolom elég és remélem a Pontyshow kezdeményezése egy új lehetőséget nyit a kiállítások terén és megszűnik az a valamilyen formában monopolhelyzet.

Természetesen ez az írás az én véleményemet és tapasztalatomat tükrözi és biztos nem minden adat forintra pontos, mert lehet az 50 csak 49 ezer.... de úgy gondolom nem ez a lényeg. Remélem más is megosztja velünk tapasztalatát – legalább egy hozzászólás formájában – aki hasonlóba belefutott a FeHoVá- val kapcsolatban.

Tisztelt FeHoVa szervezőség, nyissák ki szemüket, mert lassan de biztosan elfogynak a kiállítók és látogatók és akkor már késő lesz! Szerintem jobb lenne elfogadható árakon egy átgondolt kiállítást szervezni.
Lehet csak én vagyok naiv, de mi lenne akkor ha olcsóbb lenne a négyzetméterár, egyben egy ár lenne (hasonlóan, gyakorlatilag a legtöbb külföldi kiállításhoz), nem mindenféle kiegészítőkkel megspékelve. Pl. br. 15000 per négyzetméter, árammal, szőnyeggel és válaszfalakkal. Ha valaki berendezést akar arra meg lenne egy korrekt árlista. Szerintem jobban meg kéne becsülni a kisebb kiállítókat, így sokszínűbb lenne a kiállítás. A kedvezőbb feltételek végett a nagyok bátrabban vinnék ki a teljes palettát, a kisebbek is ki mernének jönni. A belépő legyen csak ezer forint, kedvezményesen meg pl. 700, biztos, hogy nem jönne egyből kétszer annyi ember, de hogy jóval több az biztos. Nem lenne az mindenki számára jobb, hogy pl. kétszer ekkora lenne a kiállítás, komoly választékkal a látogatók számára és majd kétszer ennyi lenne idővel a látogató is. Nem ez lenne a közös érdek, színvonalasan elfogadható áron, mindenki számára!? Ennek lenne hírneve és biztos vagyok benne, hogy a szervezők kasszájában sem maradna kevesebb pénz, de persze ez csak az én véleményem!

Honyák Gábor

 

 

Szólj hozzá

szevy
2011-03-15 12:15:27
végre valaki rátapintott a lényegre...
én is inkább netről megrendelem a cuccokat,mert ha már kocsiba ülök,minimum 2000ft.
Igen Magyarországon ez megy...

Ballai Csaba
2010-04-21 18:27:33
Szia Gábor!

Először is szeretnék gratulálni nektek. Az "egyszerű" horgász szemszögéből közelítitek meg a dolgokat, és nekem ez nagyon tetszik. Csak így tovább!

Az cikkben elmesélt FEHOVA-s történettel pedig teljes mértékben egyetértek. A horgászcimborámmal tavalyelőtt felmentünk, szétnéztünk, eltöltöttük az időt.
Tavaly ismét útra keltünk, várakozásokkal telve megérkeztünk, aztán körülbelül fél óra sétálgatás után meglepődve tapasztaltuk, hogy a kiállítás végére értünk. Ezután átmentünk a cikkben is említett áruházakba, ahol akciók voltak, és így olcsóbban vásárolgattunk. Ekkor döntöttük el, hogy többet nem megyünk a FEHOVA-ra, mert nem éri meg oda-vissza 6 órát utazni, mert egyáltalán nem adott semmi élményt.
A első Pontyshow szerintem érdekes volt. Tanulságos, érdekes előadások voltak, a szabadtéri programok jól sikerültek. Kellemesen töltöttünk el egy napot, és várjuk a következőt.
Ez az én véleményem a FEHOVA-val kapcsolatban.

Üdvözlettel,

B. Csaba


tomci82
2010-04-11 20:52:04
Sziasztok!
Mi a véleményetek a Carp Expert nyeletőfékes orsóról?
boilizni szeretnék vele 70-es méretre gondoltam.

Varga Tibor
2010-04-10 12:56:52
Sziasztok!

Sajnos Gabinak teljes mértékben igaza van. Én másodjára vagyok fent a FEHOVA -n, de a színvonalcsökkenés elég egyértelmű számomra. Vidékről járunk fel, ami magában sem egy olcsó mulatság, s ehhez társulnak még ezek a horror árak. Valamint az a tény, hogy egyáltalán nem éri meg vásárolni. Ugyanis ha az ember minden forintot felszámol, akkor akármelyik internetes webáruházban olcsóbban kijön a kiszemelt termék. Személy szerint nekem ez volt az utolsó kiállításom, s gondolom ezzel nem egyedül vagyok így!!!

Üdv!!

Végh Róbert
2010-04-06 22:29:07
Yo-Zuri Hybrid 25 lb 0,47 mm,Pelzer White Lichting 0,55 mm, Gardner Slinki 0,55mm, Sufix 0,5 mm Xelon, Professional 0,7 mm
Eddig ezeket használtam,használom tereptől függően. A vastag monó nem sérti annyira a halat mint a vékony fonott! Részben emiatt nem használok Lead-Core-t sem! Valamint mert amúgy sem sűlyeszti jobbam az utolsó métert mint bármi más!:-)))
Üdv:Robi

Laczkó Milán
2010-04-06 10:34:47
Szia Robi én nem akartam csak kaptam.És te monóbol melyik cégét használod?