Cikkek / Harsány Te csodás!

2012-11-22 21:43:23 • horgászat, Harsány

Tavaly november elején volt egy nem mindennapi horgászatunk a harsányi tavon. Akkor úgy gondoltuk, hogy nehéz lesz az akkori fogást még egyszer megközelíteni, vagy esetleg fellülmúlni.

Hát nagyot tévedtünk! De ne menjünk ennyire előre.

Október elején került megrendezésre a Harsányi II. Big Boss Kupa ahol olyan fogási eredmények születtek amihez hasonlóak még nem voltak kishazánkban! A versenyen induló román és magyar csapatok kimagasló eredményt produkálva számtalan hatalmas halat fogtak! Arra a bizonyos i-re a pontot a 14db 20 kilót meghaladó ponty kifogása tette fel! A tórekord is megdőlt! Az új rekord 26, 34kg!!

Na de térjünk vissza a jelenhez.

Ilyen előzmények után nagy várakozás előzte meg a november másodikán indult horgászatunkat. Nagy reményekkel vágtunk neki a túrának, csapattársammal Marton Istvánnal ismét a félnégyes helyen volt foglalásunk . A szomszédos négyes helyen Halász Attila és Zákány Marci barátaink próbáltak szerencsét, szép fogásokat produkálva a hétvégén. 
Hasonlóan a tavalyi évhez az idén is engedélyezett a behúzás november elsejétől!

A tábor felállítása után elhelyeztük a bójáinkat körülbelül 140-150 méterre. Egy alapos etetéssel kezdtük a horgászatot ami bojliból és pelletből tevődött össze. A már bevált fűszeres bojlikkal csaliztunk, hóemberként kínáltuk fel a pontyoknak. Napközben csendesen teltek az órák, az első kapásra estig kellett várni. Pisti egyik botján jelentkezett érdeklődő. A hidegvíz ellenére keményen védekező tőpontyot negyedórás fárasztás után sikerült megszákolni. A mérleg 18, 7kg mutatott. Soha rosszabb kezdést jegyezte meg a szomszédból Hati.

Újra csalizás, behúzás majd a várakozás következett. Ismét Pisti jelzője szólalt meg, akasztás után hamar kiderült nem tescos hal van a horgon. Fárasztás közben összeszedett még két másik szereléket, ami nehezítette a dolgunkat, pici bogozgatás után pontymatracra fektettünk egy hibátlan pontyot. Mérlegelésnél derült ki, hogy 22, 7 kg. Ez a barátom új rekordja! A szerelék visszajutatása után rövid ideig nem történt semmi, ezt kihasználva megvacsoráztunk. Az este csendjét kapásjelző csipogása törte meg. Végre nekem is kapásom volt. Bevágás után folyamatosan húzott a ponty. Nagyon keményen védekezett, lassan, de biztosan haladt oldalra igazi kemény ellenfélnek bizonyult. Negyedórás fárasztás után sikerült partközelbe húzni, de még voltak tartalékai.

Újabb 15 perc elteltével feküdt fel a vízre egy hatalmas tükörponty. Elsőre sikerült megmeríteni.

A Big Boss versenyen szomszédos csapat fogta meg a tórekord pontyot szinte egyből megismertem, hogy amit én fogtam az nem más, mint a tó egyik legnagyobb hala! Nagy izgalommal mérlegeltünk. A mérleg 26,01 mutatott!!! Sajnos nem lett új tórekord, de ez engem nem zavart. Mondanom se kell, hogy ez az eddigi legnagyobb pontyom! Szép fogásaink voltak de hol volt még a reggel! Átcsaliztuk a botokat, megetettük a horgászhelyeket majd a várakozás következett. Hamarosan ismét kapásunk volt, ismét Pityu akasztott. Hamar kiderült nagy hal van a horgon. Sikeresen megfogott egy 20,45 kilós hibátlan tőpontyot. A halak kapókedve nem csökkent egészen reggelig. Folyamatosan csaliztunk, fárasztottunk. A pirkadat megérkezésével megszűntek a kapások, elcsendesedett a tó. Napközben eseménytelenül teltek az órák, igyekeztünk intenzíven pihenni, felkészülni az éjszakára. A sötétedés beálltával megelevenedtek a halak, szebbnél szebb pontyokat fogtunk. Ami azonban észrevehető volt, hogy egy picit csökkent a halak átlagsúlya az előző estéhez képest. Reggelig nem volt megállás. Hihetetlen, de az összes halat ugyanazzal a csalival fogtuk, egy évvel ezelőtt szintén ez a csali volt a nyerő. A hidegvíz ellenére sokat etettünk, amire szükség is volt hiszen rengeteg nagytestű ponty tartózkodott a horgászhelyünkön. Összegezve a horgászatot megállapíthatjuk, hogy egy felejthetetlen pecán vagyunk túl. Ezt már tényleg nehéz lesz túlszárnyalni! A hétvégén fogtunk 36db pontyot. Ebből 5 volt tíz kiló alatt, 9 darab volt tíz és tizenöt kiló között, 19! darab volt tizenöt és húsz közötti és végül 3darab volt húsz feletti!

Kívánok mindenkinek hasonló élményeket és fogásokat! 

Gellérfi Lajos és Marton István

A mérleg által mutatott értékből le kell vonni a pontymérő súlyát, ami 1,25kiló volt!

 

Szólj hozzá

Pharysheus
2012-12-17 17:44:06
Köszi Gábor ezt a feltöltést!
Ha magyar tanár lennék, lehet, most végeznék el egy ősi japán sebészeti beavatkozást - harakiri.
A halak azonban gyönyörűek! Le a kalappal! Bár azt a molinót otthon lehetett volna hagyni, mert így nagyon, de nagyon belerondít a képbe.

Hati
2012-12-10 23:07:05
Gratula Nektek!
Remélem jövőre én is megfogom a nagyszeműt :)

Ritter Zoltán
2012-11-23 15:13:32
Így könyű Lajos mi elő készitetük nektek a páját,nagy gratula,még vagy száz évet zárjatok igy üdv Zoli