Cikkek / Lapozgatom a horgászlapokat

2011-04-27 23:47:07 • Szegleti Gábor (Pharysheus)

Lapozgatom a horgászlapokat. Gyönyörű lapok ám! Itt hever mellette az ajándékba kapott csomag is. Arról győzködnek már az elején, hogy be’ jó nekem, mert bent hook horgot kaphatok, ha előfizetek! A következő oldalon pedig egy élő legenda nézi tűnődve a vizet. Elgondolom, ha ez az élő legenda tudta volna, hogy úttörő munkáját micsoda kártételre használják ma is sokat itt Vadkeleten, vajon akkor is ismernénk a Blow-Out szerelést, a Titan Vipert, és a Chocolate Malt-ot?

Hadd tekintsek el attól a skandalumtól, hogy párhuzamba próbáljam állítani bármely hazai sajtóterméket egy másik európaival. Már most több tucatnyi reklámon vagyok túl. Már-már lassan elkezdem én is hinni, hogy a hazai árak magasan tartása, és a látszólagos akciók puffogtatása tulajdonképpen nekem jó, értem van.

Aztán hopp, rekordlista! Gyönyörű szántókkal körbeölelt kis tavak, fák alig zavarják a vendéget. Parton pedig tizenéves gyerekek mosolyognak a lencsébe, ölükben egy náluknál szinte nagyobb hallal. Mellettük kopasz műmájerek, -akiken rajtafelejthette apuka a csivava aranyozott láncát,- unottan húzzák el a szájukat. Hiszen alig éri el az a szerencsétlen állat a tizenöt kilót! Pedig az alatta lévő matrac ára alig több, mint egy kezdő orvosi fizetés!

Nézem a tó nevét. Még szerepel vagy négyszer-ötször ugyanezen a listán. Nézem a méreteit, a jegyek árát. Egyik helyre születni kell, a másik helyet elfelejthetik az átlagkeresetűek, különösen, ha forintban átlagkeresnek. Hisz ez a tógazda már odaért Európába, és ő biza már euróban számol. S olyan is akad, hogy elfogadnak ugyan üdülési csekket is, ám ekkor 10% felárat kell fizetni. Készpénzben. Igaz, ott még csak forintban, hisz itt még csak mennek Európába. Cserébe konkrétan közlik, sőt, fotón megmutatják a víz legjét. Nehogy már meglepetés érje a vendéget…

Eljátszom a gondolattal, hogy vajon egy olyan halnak, amely már érdemes arra, hogy valamely hazai sajtótermék megemlítse, mennyi idős? Egy nyurgaponty és itt nem feltétlen a hosszú testűre kitenyésztett egyedekre gondolok- öt-hat évesen éri el kedvező körülmények közt az egy kilós testsúlyt! Öregszem talán, nem egészen elevenek a régi emlékek. Előveszem a régi lapokat, belenézek, vagy 5-8 éve ezek a tavon milyen rekordlistás példányok estek vajon? Semmilyen. Tíz éve még szántó volt a helyén. Vagy egy régi halnevelő tsz, amiben egyszer csak elkezdtek teremni a rekordlistás pontyok, szinte egyik évről a másikra.

Tehát, a nagytestű ergo koros példányoknak oda kellett valahonnan vándorolniuk. Sőt, valakinek ezt meg is kellett fizetnie. Vajon nem-e a horgászok fizetik ezt meg? Azaz: Mi. Vagy kéttucatnyi divatos, pár éve még csendben hullámzó vizet lehetne sorolni, ahol gombamód megszaporodtak a nagy pontyok, és az általuk naggyá lett horgászok. A tyúk-tojás problematika boncolása nélkül, de vajon kinek jó ez?

A tógazdának nyilván, hisz a „bojlis horgászok” egymásnak adják a kilincset. Ami nyilván napijegy, csónakbérlés, büféáru, satöbbi. Vándorlásban ügykezelőknek is, hisz ingyen még a hal se nő ám! Az ügyvédeknek, traumatológusoknak sem rossz, ha esetleg valaki elszólja magát, náluk is lecsapódik a végeredményből valami. Akár szó szerint is. Szépen lassan elhitették velünk, hogy azok, akik nem fogják meg évről évre a maguk húszasát, az annyit is ér.

A horgásznak sem nagyon van oka panaszra. Tele a tó ponttyal, az átlagsúly meghaladja az öt kilót, gyakorlatilag nincs esélye „kis pontyra”. S ha elég gyakran megy, nagy eséllyel fog nagyokat, egyre többet, egyre nagyobbat. Magyarul: sikeres lesz, mi több profivá válik. Hisz ismeri a szakma csínját-bínját, mert különben nem tudna négy halból hatvankilós terítéket fotózni.

Elérkezünk a dolog rákfenéjéhez. Úgy tűnik, mindenki boldog, mégis mintha valahol lenne egy kis szőr. Honnan a csudából van az a ménkű sok nagy ponty mindenütt?
Egy bölcs ember mondta egyszer: ahhoz, hogy egy fogás, egy hal értékét meg tudjuk becsülni, ismernünk kellene a fogás összes körülményét.

Vajon azokon a nagy víztározókon, ahol a mederviszonyok nem sokkal bonyolultabbak, mint egy lavórban, azokon a magántavakon, amelyekben csak az utóbbi néhány évben jelentek meg a kapitális példányok, azokon a tavakon fogott ponty mennyiben mérhető össze egy balatoni, kiskörei ponttyal?

Vajon mennyiben mérhető össze azok a marketinggel, nagyhalas fotókkal szépen kitapétázott szórakoztatóközpontok fogásai, a tőzegbánya-tavak, holtágak, folyók lakóival? Egyikben annyi az akadó, mint anyánk virágágyásában karácsonykor, a másik helyen pedig még a vízi közlekedés is bonyolultabb, mint egy XXL-es sudoku. S akkor még hol van a fárasztás…

Döntsétek el Ti!

 

Szólj hozzá

Norberto
2012-03-24 14:33:31
Kedves Sporik!

/Azért merem leírni,hogy "sporik" mert feltételezem, ide nem a számolatlanul gyilkoló "húsosok" járnak.../
Kihagytam kb.15 évre az életemből a horgászatot sajnos és amikor újra kezdtem pecázni, akkor én is a kék oldalon és a levágott rekordlistás halakat mutogató lapban kezdtem a "modern kori" pecázást újra tanulni, információt szerezni. Ez két éve volt. Mára eljutottam odáig, hogy nem veszek reklámújságot, nem veszek TUTI CSALIT, mert magamnak csinálom. Megszűröm a felém áradó hülyeség dömpinget és csak olyan terméket veszek meg, ami szükséges és nem vernek vele át nagyon. ( csak egy kicsit mert ugye piacgazdaság van...) Holtágon és nagyobb völgyzárógátas tavakon lógatok és néha belefér egy lavóros peca is, csak, hogy rendbe tegye az önbecsülésemet :D... A "halkereskedőket",rabsicokat , folyókat villannyal tönkreverőket utálom, és ha rajtam múlna mindnek levágnám a kezét! Szerintem az lenne a legjobb, ha mindenhol ingyen, vagy nagyon olcsón lehetne horgászni, de egyetlen darab halat sem lehetne hazavinni! (csak a busát meg a törpét... ) Akkor vége lenne a "halkereskedelemnek"
Az oldalatok hasznos, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kikecmeregjek a hipnotizált marketingpeca fogságából! Köszönet érte!

Óvjátok Ti is a halakat, mert van egy 12 és egy 5 éves fiam és Ők is szeretnek, szeretnének még sokáig horgászni :-)!

Üdv.: Norberto

Kocsis László
2011-10-11 23:39:38
sziasztok

ritkán tévedek erre, de az írás címe megfogott, vannak azonban fenntartásaim a tartalmával

sajnos vagy nem de a vevő alakítja a piacot, így a horgász a tavakat
ílyen írás már több is jelent meg, sajnos eredmény nélkül, pont úgy ahogy ez
a mo sajtót semmiképpen nem szabad a külföldihez hasonlítani, sem árban sem tartalomban, mindenhol előttünk járnak (a nagyok...), egy jobb angol újság 4 font felett van, de a tartalma mindenért kárpótól
a napijegyek ára is érdekes téma, ha el tudják adni akkor nem drága, ha neked drága, az nem az ő problémájuk
biztos vagyok benne, ezer olyan horgászvíz van, ahol minimális napijegyért maximális élvezetet kapunk, csak ezek felfedezésére időt kell szánni. én is a lustábbak közé tartozom...
a világ fejlődik/változik, 100 éve senki nem gondolta volna hogy minden háztartásban lesz autó, ma meghalnánk nélküle.

Lacila

Pharysheus
2011-07-01 20:35:54
Kedves "Én"!

Örülök hozzászólásodnak. Ne haragudj a kicsit megkésett válaszért, de nekem is "szezon" van.
Valóban publikáltam az ún. Hadnagy-tóról. Többször is. Ezek azt hiszem a mai napig -már csak tárgyukat tekintve is- vállalhatóak, s nincs is semmi gond velük.
Sajnálom, ha vagy Te, vagy bárki más úgy értelmezne, hogy itt most valami sűrű nagy kiátkozása folyna azoknak, akik ilyen/hasonló tavakra járnak.
A fogások értékét azonban, valóban nagyon fontos a helyén kezelni.

Másfelől:
Legtöbbünknek -különösen akkoriban- nehéz volt választani.
Menjen nagy pénzekért a híres tározókra -ritkán- már csak anyagi okok miatt is?
Vagy maradjon odahaza az egyesületének a vizén, kitéve magát -általánosságban- a helyi "vének tanácsának" állandó megvetésének, vegzálásának, miközben azt a néhány nagy túlélőt próbálná becserkészni, minden szabadidejét feláldozva- amelyek még nem végezték a vágódeszkán? Stb...
Vagy eljárogatott néha -mint ahogy én sem naponta voltam ott vendég- akár 'szöllösre?

Szerencsére úgy fordult a sorsom, hogy igen jó állományú, öreg tőzegbányatavakon horgászhatok már pár éve. A felsorolt kérdéseket némi túlzással, akár vehetjük a hétköznapi "közbojlis" egyedfejlődési stádiumainak is.
Egy későbbi posztban árnyaltabban próbálom tárgyalni ezt a kérdéskört, s azt hiszem nem azokra húztam a vizes lepedőt, akik "oda" járnak. Hanem épp azokat próbáltam megérteni, akik "oda" adnak el halat, vagy "oda" vesznek halat. (értsd: nagy pontyot)

Bízom benne, meg tudtam válaszolni kérdésed, még ha akár ki nem mondott is az.
Kívánok eredményes, és emlékezetes fogásokat!
Essen az bárhol!

Pharysheus

ÉN
2011-06-10 20:54:03
Tisztelt Sz.Gábor,
remélem még nem elavult annyira az írás hogy leírjam pár gondolatom a cikkről, maximálisan egyetértek a rekordlistás müanyagtavakról való gondolatodról, de meg kell említenem hogy ha jól emlékszem te is publikáltál egy cikket anno a "hadnagy" tavon(pécs) fogott pontyodról, ami szerintem kímeríti az általad leírt müanyag tavak fogalmát és a "rekordlistás rovatot", ha azt a cikket te írtad és te szerepelsz benne akkor számomra ez az írás egy kicsit hiteltelennek tűnik.

Honyák Gábor
2011-05-16 15:26:43
Szia Csaba!

Szerintem egy cikk megjelenítéséhez nem kell bátorság. Ha valaki ír valamit megfelelő hangnemben és nem rágalmazás hanem a gondolatai akkor azt szerintem meg lehet jeleníteni.

Természetesen mi is járunk olyan tavakra botot tesztelni ahol sok a hal. Ilyen helyen tudsz - relatív gyorsan - egy bottal több nagyobb testű halat is fogni, így megtapasztalod hogy milyen, hogy viselkedik fárasztáskor... Anélkül nem lehet róla véleményt nyilvánítani.
Ha ezt a forgatást a Dunán végeznénk lehet egy hétig kéne ülnünk, hogy meglegyen egy bot.

Szerintem bottesztelésre tökéletes az ilyen víz, természetesen helyén kell kezelni a fogási eredményeket. Ha valakinek kevés az ideje és egy komolyabban telepített vízre megy horgászni én azt is megértem, mert halat szeretne fogni.
A baj ott kezdődik, ha valaki nem tudja hogy az adott fogásnak mondjuk úgy milyen az értéke.

Üdvözlettel
Honyák Gábor


Nagy Csaba
2011-05-13 17:35:28
Nem rossz a cikk de kérdezem én nem nagy bátorság ilyen cikket megjelentetni ha ti is a botjaitokat műanyagtavakon tesztelitek és többször felbukkantok müanyagtavakon horgászni ?