Cikkek / XIV. Maconkai SBS bojlis kupa - 1.rész

2010-05-17 15:26:29 • versenyek

Őszintén szólva elég vegyes érzelmekkel állok neki ennek a cikknek. Ennek több oka is van és ezalatt nem csak személyes okokat értek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy már 7. alkalommal vettem részt a maconkai versenyen, és így nemcsak mint külső szemlélő tudok véleményt alkotni, hanem úgy is, mint aktív résztvevője és néha szenvedő alanya ☹ is ennek a hosszú és kihívásokkal teli versenynek.


Természetesen a lehető legobjektívebben próbálom nektek bemutatni a versenyzés világát, azon belül is ezt a konkrét versenyt. Manapság a bojlis versenyeket bizony kategorizálni kell, mert mindenhol más szabályok érvényesek. Vannak versenyek ahol korlátozzák a használható etetőanyag mennyiségét és összetételét is, vannak ahol nem. Az egyetlen dolog amiben megegyeznek, hogy csak bojlival lehet csalizni! A versenyen mérlegelhető halak méretére is vannak előírások, pl.: sok versenyen 5kg felett számít csak a hal, valahol ez 3kg máshol 2kg stb. A halak fajtáját tekintve is vannak különbségek, mert a legtöbb bojlis versenyen csak a ponty számít, de néhol az amurt is értékelik, illetve egyéb fajokat, mint pl.: a márna.


Na de ez után a kis kitérő után térjünk vissza a jelenlegi témánkhoz. Fontos a szabályok részletes bemutatása, mert csak így lesz igazán érthető, hogy hogyan zajlik ez a verseny. Az első és legfontosabb, hogy egy csapat 3 főből áll, 2 versenyző és 1 fő segítő. Sokan most biztos furcsának találják ezt, de az a helyzet, hogy ha minden flottul megy, akkor 8-900 kg halat is lehet fogni egy versenyen, ami tekintve az 1 kg-os minimum súlyt, bizony jó pár 100 db halat is jelenthet! Fizikailag ez rendkívül megerőltető, így a segítő nagyon fontos tagja a csapatnak! A régebbi szabályok annyiban módosultak, hogy a segítő már ténylegesen el tudja látni a feladatát, tehát tevékenyen részt vesz a csapat munkájában, szákolhat, etethet és emellett még a csalizást etetőanyag gyúrást, mérlegelést is ő csinálja. Ezek rengeteg időt elvennének egy csapat versenyidejéből, ha ezt mind a versenyzőknek kellene csinálni. Egyszer kiszámoltuk, hogy mennyi időt jelent egy verseny folyamán az, ha a halfogás után nekiállunk csalizni, és úgy bedobni. Lehet, hogy erre nem gondolna egy laikus, de több óra elmegy a semmire. Emiatt nagyon lényeges dolog, hogy legyenek előre csalizott előkék, illetve minimum 2 db tartalék bot, ami fel van szerelve és csalizva. A hal megszákolása után a segítőre van bízva minden és amint a hal a partra kerül, a szabad versenyző már azonnal dob a tartalék botokkal,. Ezek olyan praktikák, amik természetesen akkor alkalmazhatók, ha a verseny jól alakul és jó helyezésért küzdünk, de ilyenkor elengedhetetlen, főleg ha nyerni szeretnénk, és szerintem egy versenyre mindenki úgy megy el, hogy ezt tűzi ki célul!
A versenybe – ahogy már írtam – minden 1 kg feletti ponty, amur és márna számít bele! Pontok alapján dől el a verseny kimenetele, tehát az nyer, aki a legtöbb pontot eléri, azaz a legtöbb halat fogja súlyra. Korrekció nincs a pontozásban, a 10 kg feletti halak esetében nem adnak plusz pontot. A verseny időtartama 111 óra non-stop. Ez nem semmi főleg úgy, hogy 5 éjszaka van benne.


A legelső lépés egy versenyen a sorsolás, ami Maconkán a következőképp zajlik: minden csapat húz egy sorszámot, majd ez alapján választ a szabad helyek közül. Újabban elég sok versenyen alkalmazzák ezt a fajta sorsolási rendszert, ami én úgy gondolom nem a legjobb megoldás. Ez az én véleményem, de beszéltem elég sok versenyzővel erről és azt vettem észre, hogy nagyobb arányban vannak azok, akik osztják a véleményemet. A húzási sorrendet úgy döntik el, hogy az előző verseny eredményei alapján, esetleg a részvétel számának és az eddigi eredmények alapján. Igaz, hogy matematikailag semmivel sem rosszabb az esély ezzel a fajta sorsolással, de mégis úgy érzem, hogy aki egyszer kifog egy rossz helyet elég nehezen fog újra jó helyre kerülni. Nem lehetetlen, de nehéz.
Miután megtörtént a sorsolás, 4 óra áll rendelkezésre a rajthelyek elfoglalására, helykeresésre, etetésre. A szektorok, minimum 50m szélesek, és 120 méter hosszúak, de elég sok helyen megengedett az, hogy kidobjunk a szektorból, illetve a partról a szektoron túl is lehet etetni. 3 csapatnak jár egy csónak, és ez elég is, nem tudok olyanról, hogy ezen lett volna vita. Természetesen saját csónakot lehet hozni, de túl sok értelme nincs, mert csak a helykeresésre lehet használni szektoron belül, illetve az első etetést lehet csónakból megejteni.
Ezzel el is érkeztünk az etetéshez, ami mint ahogy írtam első esetben csónakból, majd utána partról csak kézi erővel működtetett eszközzel, tehát rakéta, parittya, dobócső lehetséges. Első alkalommal a szemes termény mennyisége nem lehet több 50kg-nál, utána viszont korlátlan mennyiségben lehet etetni szemes terményt, bojlit, pelletet, etetőanyagot, csak az élőanyag használata tilos!
Csalizni csak 10mm-nél nagyobb bojlival lehet.
A mérlegelés nagyon profin megy, naponta 2-szer, de ha szükséges, akkor többször is, minden szektorban van két csoport, akik váltják egymást.


Díjazás az első három helyezettet illeti meg, ami pénzdíj és tárgynyeremény, valamint ha egy szektor győztes nincs benne az első háromban, akkor a 3. hellyel megegyező díjazásban részesül. Ezen kívül még vannak minden kupán különböző felajánlások és természetesen a legnagyobb hal díja!


A maconkai verseny egyébként a CIPS, FIPS nemzetközi szabályzata alapján megy, és nagyon profin, minden apró részletre odafigyelve bonyolítják le évről évre. Ez természetesen mindenkinek érdeke, mert mi versenyzők védve vagyunk az esetleges óvásoktól, mivel minden apró részlet a helyén van, nem tud olyan helyzet kialakulni, hogy óvás legyen. Ezzel együtt olyan csapatok vesznek részt a versenyen, akik sportemberekből állnak, és akik elismerik, ha valaki jobb náluk, nem okoznak dacból és irigységből kellemetlenségeket. Emellett fontos még, hogy ha itt valaki kimagasló eredményt ért el, akkor azt el is tudja fogadtatni, tehát értem ez alatt, hogy egy világcsúcs fogást nemzetközileg is elismernek, ezáltal hivatalossá válik. Hozhatnék fel még egyéb példákat is ezzel kapcsolatban, de úgy gondolom, hogy a szabályok bemutatásával világos képet kaptatok már a verseny menetéről, a következő részben, pedig be fogom mutatni, hogy zajlik egy ilyen verseny versenyzői szemmel nézve.

Kovács Szilárd

 

Szólj hozzá

Magiszter
2010-06-03 23:10:06
Várunk szeretettel Szilárd!

Üdv: András

Kovács Szilárd
2010-06-02 17:40:42
Szia András!
Gárbor egyébként már mondta hogy ismer téged!
Megnézem a weboldalt, meg esetleg ha időm engedi valamikor a tavat is megnézném élőben, bár nem mostanában mert az áradás miatt nem a legoptimálisabb az időpont.
Egyébként köszönöm a válaszod

Magiszter
2010-06-02 12:56:39
Szia Szilárd!

Bocsi, de mostanában nem volt időm ide feljönni. :(
Olvastam a válaszodat. Igen, az Ölbői Horgásztavat üzemeltetjük. Webcímünk: www.olboihorgaszto.hu
Amúgy Honyák Gabival már személyes ismeretséget is kötöttem, remélem veled is lesz lehetőségem személyesen megismerkedni.
Üdvözlettel: Inokai András

Kovács Szilárd
2010-05-30 11:45:06
Szia Attila!
Most ültem csak gép elé és most vettem észre ezt a hozzászólásod!
A versenyek lebonyolításában és egyéb morális kérdésekben bizony vannak még hiányosságok nálunk, és egyet is értek veled teljes mértékben. Tudnék mesélni néhány dolgot én is, de ahogy mondtad nem idevaló lenne............
Egyébként nagy csodát nem kell addig várni amíg Magyarországon, ahol a horgászok 80% pontyhorgász, nincs OB. Az, hogy miért nincs megint olyan téma amibe talán itt ne menjünk bele!!!!!
Sajnos van abban is igazság amit az összetartásról írtál, de ez ellen nem lehet mit tenni mert ha visszanézed a történelmet akár, látható hogy a magyar nép leginkább ilyen volt egyes kivételektől eltekintve.............................sajnos :((
A versenyzés egyébként elég érdekes dolog, mert túl sok múlik szerencsén ill. egyéb rajtunk kívül álló tényezőn ahhoz, hogy igazából valós képet alkothassunk azokról, ami miatt a versenyzésre adtuk a fejünket. Szerintem ezzel mások is így vannak. Igazából a kihívás, az izgalom és esetlegesen az elérhető eredmény az ami számomra vonzóvá teszi a versenyhorgászatot!

Ultimateboy
2010-05-29 17:54:50
Szia Szilárd!
Először is nincs kedvem versenyt rendezni:) na szóval most már mi megnézzük melyik versenyt vesszük tervbe de nem igazán a pénz miatt!
Rengeteg negatív tapasztalatom van a versenyekkel kapcsolatban de ezt inkább személyesen (NEM FORUM TÉMA).
Egy értékmérőnek jó lehet illetve a kezdők tanulhatnak ott de nekik bizony brutál drága!
Való igaz 2 oldala van az érmének....nemzetközi legyen..hmmm akkor mi magyarok miért nem megyünk a NEMZETKÖZI versenyekre?
Be kell látni nagyon le vagyunk maradva még a szomszéd országoktól is e tekintetben!Ott össze tartanak nálunk meg széthúzás van tiszteletem a kivételeknek!
Egy a lényeg görbüljön mindenkinek és fogjatok sok halat az sem árt ha nagyokat!
ÜDV:Attila

Kovács Szilárd
2010-05-28 08:56:14
Szia!
Igazad van azzal kapcsolatban, hogy kis csapatként nehéz bejutni a nagy versenyekre, ezt saját tapasztalatból mondom neked mert annak idején minden ismeretséget latba kellett vetni hogy komolyabb versenyekre el lehessen jutni.
Dérer Istvánnal kapcsolatban annyit, hogy ő figyelemmel kíséri az egyéb versenyeket is és ha vannak eredményei egy csapatnak, akkor előbb-utóbb be fog jutni Maconkára. Ilyen már volt nem is egyszer. Nem mondom hogy azonnal, mert nem lehet tudni kik várakoznak még ugyan így mivel elég nagy a túljelentkezés. Emellett még fontos, hogy nemzetközi verseny legyen, tehát minél több nemzet vegyen részt rajta, és természetesen erős legyen a mezőny. Az év közbeni kis versenyre azért nincs lehetőség, mert szinte 2 hetente van egy verseny ugyanis rablóhalas és finomszerelékes versenyeket gyakran rendeznek. István egyébként egy nagyon korrekt ember, legalábbis én annak ismertem meg, tehát ha ilyen ügyben szeretnél továbblépni, akkor nyugodtan hívd fel és biztos vagyok benne, hogy találtok megoldást.
A versenyzés sajnos sok pénzbe kerül és ezt nem mindenki engedheti meg magának! Az elején mi is úgy kapartuk össze rá a pénzt, mert akkor még teljesen önköltségesen ment minden. Tudom milyen nehéz hidd el! Sajnos a versenyzés az olyan dolog amin nem lehet spórolni mert az biztos hogy az eredményesség rovására megy! Régebben több versenyre mentem én is egy évben most már csak 3 ami be van tervezve és ennek legfőbb oka anyagi megfontolás! Sajnos ez az a része a versenyzésnek amivel nem tudunk mit kezdeni, nincs rá alternatív megoldás, tehát vki vagy tudja vállalni vagy nem, esetleg át kell értékelnie, hogy mit ad fel azért, hogy elmenjen egy versenyre.